Galeriile Subterane

Beciurile de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume. Aici istoria, arheologia și arta vinificației unite într-un tot întreg au format un adevărat Oraş Subteran. În prezent, oraşul vinicol se întinde pe o suprafaţă de 53 de hectare, iar galeriile subterane, transormate în străzi, au o lungime totală de 120 de kilometri. Adâncimea la care sunt situate labirinturile poate ajunge chiar şi la 80 de metri, în funcţie de relief. Ca într-un adevărat oraş, aici se regăsesc străzi, semafoare şi indicatoare rutiere. Doar că drumurile labirintice au denumiri mai neobişnuite precum: „Cabernet”, „Dionis”, „Feteasca”, „Aligote”, „Sauvignon”, astfel, fiecărei străzi în parte îi corespunde numele vinului care se păstrează în nişele adiacente. În decursul întregului an, temperatura în galeriile subterane rămâne constantă, în jur de +12…+14° C, pe când umiditatea relativă a aerului constituie circa 97-98%. Anume datorită acestor condiţii naturale este posibilă păstrarea şi măturarea vinurilor de calitate superioară, precum şi a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora.

De fapt, renumitele beciuri au apărut în urma activităţii extractive din aceste locuri, astfel, de la bun început subsolurile au fost mine de piatră. Multe clădiri din Cricova, Chişinau, Bălţi şi alte oraşe din Moldova au fost construite anume din calcarul extras de aici. În unele braţe ale galeriilor încă se extrage calcar, astfel acest imens oraş subteran continuă să crească!

Colecția Națională

Beciurile Cricova adăpostesc o remarcabilă colecţie de vinuri – Oenoteca, care işi are începuturile în anul 1954. Colecţia numără aproape 1,3 milioane de sticle cu vin, fiecare având calități excepționale și o istorie neordinară. Exemplarele irepetabile au fost adunate de-a lungul anilor din diferite colţuri ale lumii, toate împreună acestea reprezintă tezaurul prețios atât al combinatului, cât și al ţării.

Perla colecţiei este vinul roşu de desert “Ierusalim de Paști”. Este singurul exemplar din lume care s-a păstrat din cele 400 de sticle îmbuteliate în 1902 . Un alt exemplar unic constituie o licoare, de asemenea, produsă în anul 1902, în Cehia. Vorbim despre lichiorul Jan Becher, care are la bază 27 de ierburi medicinale şi care se produce şi până în zilele de astăzi.

Cea mai valoarosă colecţie a Oenoticii este cea a înaltului demnitar nazist şi comandant al aviaţiei hitleriste, Hermann Göring. Din ea fac parte circa două mii de vinuri de elită precum: Mosel, Bordoeaux, Porto, Tokay, Chablis. Toate exemplarele au fost produse din recolta de struguri din anii 1940. Aceste vinuri au fost capturate de către Göring din ţările contropite de către germani. Dupa război în calitate de trofeu militar, vinurile au fost duse de către soldaţii sovietici mai întâi la Moscova şi aproape toate băute. Rămăşiţile colecţiei se regăsesc la Cricova

Colecţia Naţională este completată în permanenţă cu noi mostre, atât prin schimburi cu alte colecţii de vinuri, cât şi prin achiziţionări făcute de peste hotare, precum şi din contul vinurilor de elită făcute cadou Combinatului. Totuşi, mândria Oenotecii constituie în primul rând vinurile marca „Cricova”, distinse cu medalii şi diplome la cele mai prestigioase concursuri internaţionale.

Săli de degustare

Unicitatea Complexului Subteran este asigurată de cinci săli mari, spaţioase şi impunătoare, în care se împletesc elementele de arhitectură clasică cu ornamente moderne. Sălile sunt decorate cu vitralii, tapiserii, sculpturi în lemn, cioplite de cei mai iscusiţi meşteri populari din Moldova, care reprezintă adevărate opere de artă.

 

„Sala Europeană”

 

 Vitraliile vestitei „Săli Europene” redau vița de vie în toate anotimpurile anului. În această sală este realizat și un panou din sticlă care reprezintă podgoriile Combinatului „Cricova”. Aici au fost create toate condițiile pentru organizarea congreselor, simpozioanelor, întâlnirilor de afaceri.

 

 

Sala de degustări „Fundul Mării”

 

Denumirea sălii simbolizează adâncurile Marii Sarmate, ce a existat aici circa 12 milioane de ani în urmă (epoca Miocen), pe fundul căreia s-au depus și s-au pietrificat crustele moluștelor preistorice. Originalitatea acestei săli vine de la plafonul-calcar, în forma lui naturală neprelucrată, care se reflect ca într-o oglindă în decorul acvatic cu nuanțe albăstrii-verzui. Pe pereți sunt pictate acvarii decorative ce dau încăperii o notă de extravaganță. Totodată sala este utilată cu tehnică modernă, datorită căreia se pot face auzite adevaratele mistere ale mării.

 

 

„Sala Prezidențială”

 

Aici au loc multiple întâlniri la nivel înalt, cu demnitari de stat și oameni de vază de la noi și de peste hotare. Încăperea, foarte spațioasă, cuprinde imagini tematice din domeniul viticulturii și vinificației Republicii Moldova. Artiștii plastici au creat o viziune amplă inspirată din frumusețea lumii antice. Atmosfera de antichitate o creează panourile sălii, executate într-o gamă luminoasă, bogată, plină de eleganță și rafinament. Lucrările sunt concepute în tehnica basoreliefului, păstrând tradițiile clasice ale reliefului antic. Operele de artă și mobilierul din lemn sunt de o mare valoare pentru decorul solemn al încăperii. Alte elemente de decor interior sunt ușile monumentale încadrate în rame de marmură.

 

 

 

„Sala cu șemineu”

 

Această sală se deosebeşte printr-un un interior nobil, iar elementul predominant în decorul acestei săli este șemineul, generând o atmosferă caldă și relaxantă. Gama de culori a interiorului şi decorațiunile accentuează stilistica vânătorească. Într-o ambianţă liniştită şi intimă, oaspeţii se vor simţi confortabil şi absolut liberi de grijile cotidiene. „Sala cu şemineu” este o locul perfect pentru o cină de suflet cu prietenii sau pentru a petrece o seară romantică.

 

 

„Casa Mare”

 

Această sală poartă numele celei mai frumoase odăi a unei case tradiționale din zona rurală a Moldovei. Sala este decorată cu mobilier din lemn de stejar, ornamentat cu motive decorative naționale. Atmosfera rustică predomină în această sală datorită plafonului din lemn cu grinzi, care creează impresia de vechime. Aşa cum se cuvine, pereţii „Casei Mari” sunt decorați cu prosoape brodate și covorașe țesute din lână, toate ornamentate cu elemente geometrice și florale.

Muzeu

Oraşul Subteran găzduieşte un muzeu în care au fost adunate exponate inedite din toate timpurile, care descriu amănunțit istoria vinificaţiei. În muzeul Cricova, se regăseşte o amprenta de viță de vie care a fost descopertiă în satul Naslavcea. Această amprentă datează aproximativ din secolul V î.e.n şi vine încă o dată să confirme lucru că în Moldova vinul se produce din cele mai străvechi timpuri.

Totodată, în muzeu au fost adunate mai multe utilaje care se foloseau în viticultură și vinificație. Aici se regăseasc două teascuri din lemn din Grecia şi Imperiul Roman. La fel, s-a păstrat un teasc tradițional moldovenesc din secolul XIX, care şi până în prezent poate fi întâlnit în unele sate de la noi din ţară. Un alt exponat care se regăseşte în unele gospodării din Moldova şi în muzeul Cricova este o zdrobitoare, folosită la fărminţarea strugurilor. Amfore din lut, ulcioare, ploşti pentru vin, o căruţă cu butoi – acestea sunt alte exponate care pot fi admirate la muzeul nostru.

CINEMATOGRAF

În premieră pentru Republica Moldova, Cricova a inaugurat un cinematograf în piatră. Situat la o adâncime de 80 de metri, pe strada „Frații Lumière”, cinematograful, care este unul modern şi contemporan, poate găzdui 40 de persoane. Acesta a fost inclus în traseul turistic, astfel, vizitatorii pot privi filmul documentar ce descrie istoria Combinatului de vinuri „Cricova”. La fel, aici pot fi organizate diverse evenimente şi prezentări publice. Lansarea acestui proiect aduce un element de originalitate, distincție și contemporanietate rusticității beciurilor.